Ponad 30 milionów dzieci na świecie jest niedożywionych w rezultacie obecnego, nie mającego precedensu kryzysu żywnościowego.

Ta sytuacja w 2023 r. może jeszcze się pogorszyć, alarmuje ONZ w wydanym w piątek komunikacie. Cierpią przede wszystkim dzieci – ostrzega ONZ i wzywa do działania.

Liczba głodujących osób rośnie zwłaszcza w krajach dotkniętych spowolnieniem gospodarczym. Najtrudniejsza sytuacja jest w Afryce, gdzie głód to powszechny problem. We Wschodniej Afryce nawet 30% populacji jest dotknięta niedożywieniem. Do 15 krajów, w których sytuacja jest najpoważniejsza, należą: Afganistan, Burkina Faso, Czad, Demokratyczna Republika Kongo, Etiopia, Haiti, Kenia, Madagaskar, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan Południowy, Sudan i Jemen.

W ostatnim czasie kryzys został zaostrzony przez gwałtowny wzrost cen żywności. Szczególnie negatywne konsekwencje dla sytuacji żywnościowej na świecie miały konflikty zbrojne, następstwa zmian klimatu i pandemia koronawirusa, jak wskazują organizacje. Coraz trudniejszy staje się dostęp do służby zdrowia, pomocy żywnościowej czy innych usług, mających na celu ratowanie życia.

Szacuje się, że ponad 30 milionów dzieci w 15 państwach cierpi z powodu ciężkiego niedożywienia, a w przypadku ośmiu milionów można wręcz mówić o wycieńczeniu, „najbardziej śmiertelnej formie” niedożywienia – podkreślono we wspólnym oświadczeniu pięciu agencji ONZ.

Dyrektor wykonawcza UNICEF-u Catherine Russel przypomniała, że  „ciężkie niedożywienie może w niektórych przypadkach prowadzić do śmierci. Ma też poważne skutki dla wzrostu i rozwoju dzieci". Natomiast według dyrektora generalnego Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. wyżywienia i rolnictwa (FAO)           Qu Dongyu w 2023 roku „sytuacja przypuszczalnie ulegnie pogorszeniu”. Dlatego konieczne są dodatkowe wydatki, aby „zaspokoić potrzeby wynikające z zaostrzenia kryzysu, zanim będzie za późno”.

W swoim komunikacie agencje ONZ zalecają ukierunkowane działania w różnych obszarach, aby przeciwdziałać ciężkiemu niedożywieniu dzieci. Oprócz pomocy żywnościowej, konieczna jest poprawa w dziedzinie opieki zdrowotnej, zaopatrzenia w wodę, higieny i systemów zabezpieczenia społecznego. Działania te powinny obejmować w szczególności dzieci w wieku poniżej pięciu lat i ich rodziców albo opiekunów, a także kobiety w ciąży i karmiące. Trzeba zapewnić, że zdrowe odżywianie będzie „dostępne, przystępne i osiągalne”, podkreślił dyrektor generalny FAO.